събота, 15 февруари 2014 г.

Как да преборим сценичната треска преди интервю


Интервютата са кошмарно преживяване за много хора, предимно заради това, че в голяма част от случаите финансовото им оцеляване зависи от това дали ще получат точно тази работа.
Спомням си първото ми интервю. Като всеки уважаващ себе си 18 годишен, току що завършил гимназия младеж, бях напълно разорен. Без да преувеличавам мисля, че имах около 2 лева до края на живота си.  Предишната вечер не бях спал от притеснение. На самото интервю устата ми беше пресъхнала, гласът и ръцете ми трепереха, дланите ми бяха потни. Всичко това ми се случваше, защото не се бях подготвил правилно, имах страх да говоря пред хора и страшно много зависех финансово от това дали ще получа работата. Сигурно се досещате какво се случи. Не я получих.   

Както в театъра, така и  преди интервю, човек има сценична треска. Тя може да бъде преодоляна по два начина, с много опит или с много тренировки, които не е задължително да се изключват взаимно. 

Опитът за съжаление не е от най-бързите процеси, но пък е най-ефективния, защото учиш в реално време, с реални хора и преодоляваш реални ситуации. Клишето, че практиката е най-добрия учител, в този случай е особено вярно. Другият голям минус на този вариант обаче е това, че грешните стъпки могат да бъдат хиляди, за това човек трябва да се приспособи възможно най-бързо и да коригира действията си, единствено насочен от своята интуиция и като разчита само на себе си. Съветите на околните, могат само да ви попречат и объркат, ако сте решили да тръгнете по този път. При всяка наша грешна стъпка, ние научаваме как да вървим правилно, но дали е вярна посоката, това никой не може да ни каже и научи. Според мен всеки човек може да смята, че неговата посока е правилна, но тя не е единствена и поради тази причина опитът е строго индивидуален процес, изпълнен с успехи и неуспехи. Сигурното е само едно, че колкото повече интервюта преминете, всяко следващо ще ви се струва по-лесно и ще можете да разгърнете целия си потенциал пред интервюиращия.
Разбира се можем много лесно да прескочим бъдещите неуспехи, като вложим малко старание в тренировките и стратегията, и по този начин да си спестим време и нежелано разочарование. 
Правилата тук отново са много строго индивидуални и персонализирани, но ще ви дам няколко примера, които работят при мен.
Правило 1- Съберете колкото се може повече информация за компанията, в която кандидатствате. Информацията е силен коз, самото му притежание ще ви успокои.

Правило 2- Предишната вечер за мен е най-напрегнатия момент от едно интервю. Но най-лесния начин да преборя стреса е, като говоря с близък човек за това. Признайте си, че сте нервни, изкажете го и почти моментално ще се почувствате по-добре. Легнете си рано и станете рано. Направете лека тренировка, колкото и кратка да е тя, ще настрои мозъка ви на правилните вълни. Закусете добре, изкъпете се, обръснете се, въобще погрижете се за себе си, бъдете заети с ежедневните ви задачи, не мислете за интервюто.

Правило 3- Вече сте на уреченото място, хубаво е да сте там 15 минути по-рано. Първо изглежда добре, за пред работодателя и второ ще имате време да подредите мислите си. Уведомете секретарката ако има такава, че сте дошли по-рано и тя ще прецени дали да ви изпрати вътре или да ви каже да изчакате. Завържете весел и неангажиращ разговор с нея. Това ще успокои вас и ще направи добро впечатление на нея. Нямате си на идея, понякога колко е важно да направите добро впечатление на секретарката.

Правило 4- Измислете си правило при влизане в залата за интервю. Аз например винаги влизам с десния крак напред, не защото вярвам, че ако вляза с левия ще се проваля, а защото това е психологическата нагласа, която ми помага да съм по-уверен в себе си и готов на всичко, нещо като боен вик преди битка. Влезте с усмивка и се здрависайте с всеки, като им благодарите за дадената възможност.

Правило 5- По време на интервюто слушайте повече , говорете по-малко. Това е много важно, запомнете го.Ще го повторя отново, слушайте повече, говорете по-малко. Не се престаравайте с отговорите, давайте само нужната информация. Не бъдете прекалено самоуверен, намерете баланса между притеснен и уверен. Винаги гледайте в очите на събеседника, колкото и да е трудно това. Ако говорите повече от един човек, разпределяйте изречението си между тях по равно, но винаги започвайте с най-важния в залата и приключвайте с него. Бъдете усмихнати докато говорите. Колкото и добре трениран да е отговора ви мислете 5-6 секунди преди да отговорите, това премахва усещането за наизустеност. Направите ли това, интересът към вас ще се покачи неимоверно.

Правило 6- Към края на интервюто когато ви питат за очакваната заплата, винаги отговаряйте със самочувствие, не се притеснявайте да кажете цената си. Ако не се чувствате удобно да кажете точна цифра, си намислете готов отговор, като например: „Бих приел всяко добро предложение“ или „Бих приел нормалната за индустрията заплата“. Всеки отговор, който връща топката в отсрещния е добре дошъл за вас.

Правило 7- Интервюто приключва. Благодарете за отделеното време. Тук усмивката също е задължителна. Здрависайте се с всички в залата, като започнете от жените първо. Пожелайте им успешен ден. Тук също имате възможност да кажете едно последно изречение, което да остане в съзнанието им, като например: „Благодаря ви за отделеното време, бих желал още веднъж да ви уверя, че ако изберете мен ще дам всичко от себе си, за да не ви разочаровам.“
И излезте отново с десния крак.


Направите ли всичко това, шансовете ви за успех за почти сто процентови, въпреки големия интерес на други кандидати към позицията. Разбира се има и много други фактори, които биха изиграли роля в избирането ви за тази работа, но поне вашата част е изпълнена правилно.

1 коментар:

  1. частта с бойния вик е супер, и като цяло подобно поведение наистина би оставило повече от добро отношение у интервюиращите :) смело и отговорно напред :)

    ОтговорИзтриване